Het perfecte kerkorgel kopen: 9 essentiële tips
Is het oude kerkorgel aan vervanging toe? Of start u een gloednieuwe gemeente? Wij helpen u met tips om een nieuw orgel te kopen.
1] Nieuw pijporgel, tweedehands pijporgel of virtueel orgel?
In veel oude kerken tref je prachtige pijporgels aan. Een pijporgel ziet er schitterend uit en klinkt vaak ook erg mooi. Als u een grote gemeente heeft, dan is een pijporgel een mogelijkheid. Zo’n orgel wordt met de hand gemaakt. Bedenkt u zich eens dat een orgel uit honderden verschillende onderdelen bestaat. Dat kost natuurlijk geld, dus houdt rekening met een flinke investering. Daarnaast moet een pijporgel regelmatig onderhouden worden.
Een goedkoper alternatief is een tweedehands pijporgel. Wist u dat er veel oude pijporgels op Marktplaats te vinden zijn? Of neem het oude orgel over van een bevriende gemeente.
Toch zien we ook steeds meer kerken voor een virtueel orgel kiezen, bijvoorbeeld een Hauptwerk-orgel van Mixtuur. Er is dan niet veel plek nodig en het orgel kan eventueel in een flexibele audio opstelling geplaatst worden. Een volledige orgelkas of slechts een speeltafel: het kan allemaal.
2] Of toch een hybride orgel?
Er is nog een alternatief voor gemeenten die al een pijporgel hebben, maar graag over willen stappen op een digitaal orgel van Mixtuur. Het is mogelijk om een hybride orgel te maken. In dat geval wordt er een combinatie gemaakt van het bestaande pijporgel en een digitaal orgel van Mixtuur. Zo breidt u uw kerkorgel makkelijk uit met meerdere stemmen. De huidige stemmen gaan niet verloren.
3] Wat voor klank? En hoeveel stemmen?
Ieder orgel heeft een eigen klankgeluid. Een goed voorbeeld is een Hammond-orgel. Past de klankkleur goed? En hoeveel stemmen moet een orgel hebben? Het voordeel van een virtueel orgel is dat u samples kunt downloaden van honderden verschillende orgels, waardoor u makkelijk kunt wisselen.
4] Denk na over de vormgeving
Is er voldoende ruimte in de kerk om een mooi orgel neer te zetten? Denk dan ook na over de vormgeving. Kiest u liever voor een klassieke afwerking of moet het orgel opgaan in de moderne omgeving. Bespreek uw wensen met de orgelbouwer. Iedere orgelbouwer, waaronder Mixtuur, kan maatwerk orgels maken.
5] Inventariseer: wat wil de gemeente?
Neem de beslissing niet alleen binnen de huidige kerkraad, maar betrek ook gemeenteleden bij de zoektocht naar een nieuw orgel. Uiteindelijk betalen gemeenteleden natuurlijk mee aan het nieuwe kerkorgel. Organiseer een voorlichtingsdag, waarbij de verschillende orgels worden besproken. Of plan een excursie naar kerken met pijp- en virtuele orgels.
6] Vraag het de organist
Nog belangrijker: vraag het de organist. Op welk type orgel speelt hij of zij graag? Sommige organisten hebben een voorkeur om op een pijporgel te spelen, terwijl anderen Hauptwerk-liefhebbers zijn. Als uw organist nog vrij weinig ervaring heeft met andere orgels dan het huidige kerkorgel, dan…
7] …is het tijd om te testen!
Laat de organist naar andere kerken gaan om daar de orgels te testen. Pijporgels zijn in vrijwel ieder dorp of stad te vinden. In Wijngaarden, Sliedrecht, Oldebroek, Nieuwe-Tonge, Delft en vele andere steden zijn kerkorgels van Mixtuur te vinden. Als uw organist graag een Hauptwerk-orgel wil proberen, laat hem of haar dan gerust contact opnemen met Mixtuur.
8] Houd het budget in de gaten
Wordt het budget overschreden? Licht gemeenteleden op tijd in en houd bijvoorbeeld een extra collecte in de kerk. Gemeenteleden zullen ongetwijfeld extra geven voor de realisatie van het nieuwe orgel. Als alternatief kunt u als gemeente iets verzinnen om geld in te zamelen voor het orgel. Organiseer bijvoorbeeld een (rommel)markt of een concert. Gemeenteleden moeten hier samenwerken en zullen actief met elkaar in gesprek raken op zo’n dag, wat ook weer verbroederd en het ‘cement’ van de gemeente verstevigd.
9] En blijf vragen!
Neem gerust contact op met een medewerker van Mixtuur Orgels. Wij komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken, zodat u een goede beslissing kunt nemen. Veel succes!